Egészséges év

Az új év első napjai, hetei sokak számára az újévi fogadalmak szorgos megvalósításával telnek. Sokan szeretnének fittebbek, egészségesebbek, pontosabbak, kiegyensúlyozottabbak lenni január elsejét követően; van, aki önfejlesztésbe szeretne kezdeni, mások esetleg lelki megújulást keresnek. A fogadalmak egyik kiemelt terepe természetesen az egészség világa. Az egészség persze sokféle dolgot jelenthet: beletartozik a rendszeres mozgás, a változatos, egészéges táplálkozás és persze nem utolsó sorban a szervezetünk számára fontos vitaminok és ásványi anyagok utánpótlása. Nem véletlen hát, hogy sokan előveszik az egész évben a szekrényben rejtőző futófelszerelést. A különböző platformokon ilyentájt általában megnő az otthoni edzéseket segítő appok letöltése. Az egészséges táplálkozás fontossá válását pedig az jelzi, hogy év elején sokan kezdenek különféle diétákba. Ilyenkor általában megnő a paleo, keto, vegán, gluténmentes és egyéb hasonló diétákkal kapcsolatos weboldalak látogatottsága.

Elfogy a lendület?

Persze általában hamar csökken a lelkesedés, és a futópályák és egyéb sportlétesítmények látogatottsága február-március végére nagyjából visszaáll a megszokott rendbe. Ugyanazok az emberek róják a köröket, akik előtte évben… és azelőtt… és azelőtt. Nagyon keveseknek sikerül valóban megváltoztatnia a napi szokásait, valóban rendszeres sportolóvá válni, folyamatosan ügyelni az egészséges táplálkozásra és minden egyéb kitűzött célt tartósan megvalósítani.

Egy szellemes író mondta egyszer: “A dohányzásról leszokás a legkönnyebb dolog a világon, én már több százszor megtettem.” A humoros mondás megszívlelendő igazságokat tartalmaz: tartós változást nagyon nehéz elérni. Rengeteg kitartást igénylő, hosszú folyamat ez. Valahogy így van ez a vállalatvezetéssel is: sok kitartást igényel minden új rendszer, a korábbitól eltérő szemlélet vagy szokatlan eszköztár bevezetése.

Támogató eszközök

A jó hír az, hogy napjainkban számos eszköz segíti az életmódváltók dolgát. A napi aktivitásokat rögzítő lépésszámláló, különböző sportok közben nyújtott teljesítmény mérésére képes okosóra, a testsúly mellett akár testtömeg indexet is mérni képes mérleg, mobilra tölthető edző applikációk tömkelege, vagy éppen egészségesebb ételek/italok készítésére is alkalmas gyümölcscentrifugák, turmixgépek sora (és a sort még hosszan folytathatnám) áll az egészségesebb életmódra törekvők szolgálatában. Persze nem érdemes abba a csapdába esni, hogy azt gondoljuk, a lépésszámláló vagy az okosóra elvégzi az edzést helyettünk. Azért mert van egy ilyen eszközünk, még nekünk kell az edzést elvégezni, de ezt a korábbinál hatékonyabban tehetjük.

napjainkban számos eszköz segíti az életmódváltók dolgát

Nincs hát szükségünk másra, mint erős elhatározásra, némi kitartásra és alkalom adtán néhány hasznos kütyüre, amelyek azért támogatnak minket.