A jó pihenés

A cégvezetéssel, menedzsmenttel kapcsolatos írásokban sok szó esik hatékonyságról, pontosságról, kitartásról, tervezésről, vagyis úgy átfogóan a kemény munkáról. A szerzők ezeknél lényegesen kevesebb figyelmet szentelnek a pihenésnek. Pedig, és ez talán elsőre furcsán hangzik, a lazítás, kikapcsolódás legalább olyan fontos része a sikernek, mint a célzott erőfeszítés. A szünet nélküli munkahelyi túlpörgés ugyanis a manapság egyre gyakoribbá váló kiégés egyik fő oka. Azt pedig nem nehéz belátni, hogy egy burnoutban szenvedő munkatárs vagy éppen vezető sajnos nem a sikerhez vezető úton jár.

A "burnout" sajnos nem a sikerhez vezető út.
A “burnout” sajnos nem a sikerhez vezető út.

A megfelelő regenerálódás a testi-lelki fittség egyik legfontosabb eleme. Jótékony hatását kifejti az immunrendszerre, a stressztűrő képességre, a döntéshozatali képességre, a kreativitásra, vagyis összességét tekintve a munkahelyi termelékenységre.

Pihenjünk, de hogyan?

A pihenés jelentőségét az utóbbi évek eseményei tovább növelték. A pandémia idején kialakult és a mostani energiaválság miatt sok munkahelyen újra megerősödő home office vagy flexibilis munkavégzés még nehezebbé teszi a munka-magánélet egyensúly megteremtését és megőrzését. Mindenképpen érdemes tehát kellő figyelmet szentelni annak, hogy elegendő időt szánjunk a feltöltődésre, regenerálódásra, máskülönben hosszabb távon mindenképpen a teljesítményünk látja kárát. Vezetők esetében ezt annyival érdemes kiegészíteni, hogy a beosztottak pihenési lehetőségét sem érdemes elfelejteni.

Azt általában mindenki tudja, hogy az alvás és a sportolás kiválóan kikapcsolnak, lelazítanak. Azzal viszont már kevesebben vannak tisztában, hogy létezik néhány apró trükk a pihenés hatékonyságának elősegítésére.

Tegyük a napi rutin részévé a kikapcsolódást!

Ha valamit szeretnénk megváltoztatni magunk körül (legyen az munkahelyi vagy személyes dolog), akkor lehetünk sikeresek, ha valahogyan szokássá tesszük. Nincs ez másként a lazítással sem. Ügyeljünk rá, hogy a napi tevékenységek részeként rendszeresen sor kerülhessen valamilyen stresszoldó, lazító tevékenységre. Egy rövid séta az ebédszünetben, futás este, napi kutyasétáltatás a szabadban, napi fél óra olvasás – bármi, ami kikapcsol, ellazít. Akármit is csinálunk, a lényeg, hogy váljon a hétköznapok részévé.

Ügyeljünk a megfelelő mennyiségre!

Mint mindenben, a lazításban is legyünk mértékletesek. Ahogyan a pihenés elmaradása hosszú távon okozhat testi vagy lelki problémákat, a túl gyakori vagy éppen túlzottan hosszúra nyújtott szünetek is a teljesítmény rovására mehetnek. Ha valamilyen munkafolyamatot indokolatlanul sűrűn megszakítjuk, az újrakezdések minden egyes alkalommal felesleges időt és energiát emésztenek fel. Találjuk meg a nekünk megfelelő arányokat, hogy a lehető leghatékonyabbak tudjunk lenni.

Mérjük fel a saját igényeinket!

Ha már a saját dolgainknál tartunk, jegyezzük meg, hogy mint annyi minden másban, a pihenési igényekben sem vagyunk egyformák. Van, aki az aktív kikapcsolódást szereti és hetente 5-6 alkalommal sportol. Más olvasni szeret, vagy éppen meditálásra van szüksége ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljenek a gondolatai. Megint mások társaságban képesek csak ellazulni, csevegésre, közösségre van szükségük. Legyünk tisztában a saját igényeinkkel, hogy a lehető legjobb kikapcsolódási módot tudjuk megtalálni magunknak.

Ne hagyjuk ki a vakációt!

A rövidebb napi-napközbeni lazítások mellett ejtsünk egy szót a hosszabb pihenésekről is. Ezekre is szükség van, hiszen a legjobb kikapcsolódás az, amikor a teljes napi rutinunkat le tudjuk cserélni egy kicsit, amikor szinte minden egy kicsit máshogy van, mint általában. Nemcsak egy külföldi nyaralás lehet ilyen, akár odahaza is teremthetünk magunknak néhány napra egy másik világot. Bizony megéri.

E poszt írásakor néhány nappal vagyunk egy négynapos hosszú hétvége előtt, amely kiváló alkalom arra, hogy a gyakorlatban is kipróbáljuk, megvalósítsuk az itt leírtakat. Őszintén remélem, hogy mindenkinek sikerül egy kicsit lazítani, hogy azután új lendülettel, még hatékonyabban láthasson neki a tornyosuló feladatoknak.

A négynapos hosszú hétvége kiváló alkalom a kirándulásra.
A négynapos hosszú hétvége kiváló alkalom a kirándulásra.