Ez volt 2022

Nehéz év elé nézünk, bár 2022 sem volt éppen könnyűnek mondható. Az év elején mindig érdemes picit hátranézni, összegezni az elmúlt időszakot, átgondolni, mi hogyan történt. Ennek egyrészt érzelmi jelentősége van. A lelki egyensúly megőrzése érdekében fontos lehet lezárni, megünnepelni vagy éppen elengedni egyes dolgokat – erre az év fordulója kiváló alkalmat ad. Másrészt a visszatekintés az előrehaladást is segítheti. Ha végignézzük a hátunk mögött lévő időszakot, és kicsit átgondoljuk, összegezzük azt, jobban meg tudjuk tervezni az előttünk álló hónapokat vagy akár éveket. Ahogyan az autó biztonságos haladásához is néha bele kell nézni a visszapillantó tükörbe, úgy az üzleti életben sem árt időnként hátra tekinteni a magunk mögött hagyott dolgokra.   

A kihívások éve

Az utóbbi időszakban egymást érik az olyan évek, amikor a piaci szereplőknek (és persze úgy általában az embereknek) korábban nem látott kihívásokkal kell szembenézniük. Azt hiszem, bártan ki lehet jelenteni, hogy 2022 is pontosan ilyen volt. A világ már éppen kezdett kilábalni a globális pandémia hatásaiból: megszűntek a lezárások, lazultak az utazási szabályok, újra felpörögtek az ellátási láncok. Egy szóval a világ lassan kezdett visszatérni a megszokott kerékvágásba. Ekkor azonban újra beütött a krach: elszálltak az energiaárak, kitört az orosz-ukrán háború, alaposan felpörgött az infláció. Ez a “csomag” megint hatalmas kihívást jelentett mindenkinek. Újra szétestek az ellátási láncok, hiszen mindkét háborúzó ország fontos nyersanyagexportőr és alapélelmiszerek (pl. gabona) vagy éppen fontos alkatrészek, alapanyagok meghatározó előállítója. Újfent bizonytalanság uralkodott el a piacokon.

Álltuk a sarat

Úgy érzem, az Euronics ilyen körülmények között is jól állta a sarat. Több területen is sikerült fontos fejlesztéseket, bővítéseket végrehajtani. Nem akarok most minden egyes dolgot tételesen felsorolni, csak néhány érdekességet emelek ki.

Részben a 2022-es évhez sorolható fontos eredmény, hogy a tavaly júniusban zárt üzleti évünkben a cég nettó árbevétele több mint 18%-kal nőtt. Ez azért is érdekes, mert az üzleti évünk első felében a pandémia utóhatásai voltak jelentősek, a második fele pedig a szomszédunkban zajló háború árnyékában telt.

Elismerésben részesülni mindig jó érzés. Szerencsére ebből is kijutott nekünk 2022-ben. Egyik fontos sikerünk volt az elmúlt évben, hogy a GKID listáján, amely a hazánkban működő legnagyobb forgalmú online kereskedőket tartalmazza, az Euronics a legnagyobb kizárólag hazai hátterű cég lett, és összesített listában a szintén előkelő hetedik helyen végzett.

Bővülő kínálat

A kereskedelemben a siker egyik titkát kétségtelenül a megfelelően kialakított és a vásárlói igények változására, alakulására dinamikusan reagáló termékkínálat jelenti. A tavalyi évben ennek bővítésén is sokat dolgoztunk. A hagyományos elektronikai eszköz portfólió mellett elsőre talán meglepő, de számunkra logikus előrelépésnek tűnő fejlesztések történtek. A fiatalabb célközönség, illetve a szülők igényeire reagálva együttműködési megállapodást kötöttünk a LEGO-val. Ennek eredményeként a híres dán játékgyártó népszerű készletei már nálunk is megvásárolhatóak. Hosszú távú partneri kapcsolatba kerültünk a Nestle Purinával és a Mars kisállateledel üzletágával. Ez azt jelenti, hogy a két gyártó minőségi macska- és kutyaeledelei is megjelentek kínálatunkban. Azt hiszem ez a két kiragadott példa is jól illusztrálja a kollégák kreativitását és innovatív gondolkodását, ami a sikereink egyik legfontosabb eleme.

  

Fejlesztések és generációváltás

Büszke vagyok rá, hogy a tavalyi évben is teljes fordulatszámon tudott pörögni a vállalatunk fejlesztése. Ennek egyik kiemelkedő állomása volt a robotizált raktárbázis átadása Üllőn. A több mint másfél milliárdos beruházásnak köszönhetően megduplázódott a raktártér, az automatizálásnak köszönhetően pedig egyharmadával gyorsabb lett az árukiadás. Ráadásul a fejlesztésnek köszönhetően a dolgozók fizikai megterhelése is csökkenhet.

Bár az automatizálás már a jelen, sokan mégis a jövő egyik lehetőségének tartják. Ugyanúgy, ahogy a cég vezetésének generációváltását. Ez utóbbiban is nagy lépésekkel haladtunk az elmúlt esztendőben. Bálint fiam egyre több területen veszi át az irányítást, és terveink szerint nemsokára az egész folyamatot le tudjuk zárni. Nagyon büszke voltam, amikor a Forbes magazin éppen erről kérdezte őt.

Összességét tekintve kemény, kihívásokkal teli, de sikeres évet zártunk 2022-ben. Ezúton is szeretném megköszönni a kollégáimnak az inspiráló lelkesedést, az ötleteket, a nem szűnő innovatív attitűdöt és a végtelen kitartást. Nagyon remélem, hogy 2023 is hasonlóan pozitív eredményeket hoz, hiszen azért dolgozunk vállvetve, hogy az Euronics továbbra is sikeres vállalat legyen.