A takarékosság kora

Hatalmasat változott a világ alig néhány hónap leforgása alatt. Nem is olyan régen még a koronavírus és a lezárások okozta lassulásból, visszaesésből ébredező gazdaságról szóltak a hírek. Mely iparágak és szektorok érték el újra vagy akár szárnyalták túl a pandémia előtti időszak eredményeit. Hol tapasztalható a leggyorsabb ütemű emelkedés, mely területek teljesítenek kiemelkedően. Azután egy csapásra minden megváltozott. Ha most körülnézünk, mint látunk? Az élelmiszerek 30%-ot meghaladó inflációja, az üzemagyag árak drasztikus emelkedése, a rezsiárak elszállása – és mindez nemcsak nálunk, hanem egész Európában, sőt kisebb mértékben bár, de a világ számos más részén.

Túlélő üzemmód: takarékosság

Vérmérséklet, politikai beállítottság, világnézet alapján többféle okot lehet találni arra, hogy mi okozta az élelmiszerek, az üzemanyag és a rezsi árak ilyen brutális növekedését. Az Oroszország által elindított háború, vagy éppen a nyugati szankciók, esetleg egyéb körülmények (pl. különösen aszályos időjárás) vagy mindezek sajátos együttállása – a sort még lehetne folytatni. Ha menedzser szemlélettel állunk a kérdéshez, akkor első sorban arra koncentrálunk, hogy mindentől függetlenül meg kell birkózni a feladattal, az előttünk álló különösen nehéz helyzettel.  Olyan ez, mint az időjárás és az öltözködés: ha süt a nap, napszemüveget veszünk, ha esik az eső, akkor esernyőt viszünk magunkkal, ha meg hideg van, akkor melegen felöltözünk. Most úgy alakult az élet, hogy az elmúlt időszakban nem először kénytelenek vagyunk túlélő üzemmódra kapcsolni.

Hogyan takarékoskodhatunk?

Nehéz időszak előtt állunk; a magánemberek, a családok és a vállalatok egyaránt. Úgy tűnik a világ nyugati fele a több évtizedes laza költekezés után kénytelen-kelletlen a spórolás korába lépett. Alapvetően nem újdonság ez (különösen itt Keletközép-Európában), hiszen az előttünk lévő generációk sokkal spórolósabban éltek, sokkal inkább meggondolták, mire adnak ki pénzt és mennyit. 

Nagyjából hasonló stratégiát kell követni mindenkinek, családoknak és cégeknek egyaránt: áttekinteni a költségeket és beazonosítani azokat a pontokat, ahol lehetőség van költségcsökkentésre. A felmérés alapvetően nem bonyolult feladat, nem kell hozzá más mint egy kockás papír és egy ceruza (oké, lehet Excel táblázat is és persze akadnak kifejezetten erre a célra fejlesztett mobilapplikációk is…), meg persze némi precizitás és kitartás. Ha mindez megvan, egész pontosan össze lehet szedni, hogy mire mennyit költünk, és az is kigondolható, hogy hol van lehetőség lefaragni egy keveset.

Élelmiszerárak emelkedése

Az áremelkedésen belül is kiemelkedik az élelmiszerárak emelkedése, így mindenképpen érdemes megnézni, hogy ezen a területen mit tehetünk. A korábbinál takarékosabb, ha úgy tetszik, tudatosabb vásárlás biztos hogy hasznunkra válik; nem beszélve arról, hogy a jelentős mértékű élelmiszerpazarlás mérsékléséhez is hozzájárulhatunk. Egyes adatok szerint Magyarországon évente kb. 2 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek csökkentése a tudatosabb élelmiszervásárlás és -felhasználás fontos mellékes hozadéka lehet.

Üzemanyagárak emelkedése

A jelenlegi helyzetben az autók és motorok használata is jóval többe kerül mint korábban. Némi tudatossággal persze itt is lehet csökkenteni a költségeket. Nem biztos, hogy minden meetinget személyesen kell megtartani, felértékelődnek az alternatív közlekedési eszközök (korábban többször írtam már az elektromos bicikilikről, rollerekről), vagy jöhet a jó öreg tömegközlekedés. Ezek persze csak lehetőségek, és mindenki azzal él, amelyek neki a legtesthezállóbb. A lényeg csak annyi, hogy a közlekedés területén sem árt a tudatosabb hozzáállás.

A rezsi emelkedése

Erről a témába nem akarok most mélyebben belemenni, mert hatalmas mennyiségű cikk született róla az utóbbi hónapokban, mindenki kedvére szemezgethet közöttük. A lényeg csak az, hogy itt is megpróbálhatunk takarékoskodni. Nem egyszerű feladat, de talán találunk rá lehetőséget. A feleslegesen égve maradt villanyok, rossz szellőztetés, hónapikig standby üzemmódban álló eszközök – csak néhány példa a rejtőzködő energiaélősködők közül. Ha ezeket sikerül megtalálni és semlegesíteni, nemcsak a pénztárcánkért, de a környezetünkért is sokat teszünk.  

Minden nehéz időszak, így ez is, lehetőségeket is rejt magában. Ahogyan a pandémia és a karantén jelentősen felgyorsította a digitalizáció folyamatát, a mostani kihívás számos környezetvédelmi kezdeményezés előretörését segítheti. Ha ilyen szemmel nézzük az előttünk álló hónapokat, esetleg éveket, könnyebb lesz megoldásokat találni. Ez pedig a családunk és a vállalatunk számára egyaránt fontos.