Kütyütrendek 2021

Azt hiszem mindenki egyetért velem, hogy a tavalyi év egészen váratlan és különleges nehézségeket tartogatott minden vállalkozás számára. Egy jó vezető azonban mindig igyekszik előre nézni. Természetesen el kell végezni a szükséges értékeléseket, le kell vonni a konzekvenciákat, meg kell tenni a legfontosabb lépéseket, de mindig a jövőre koncentrálva. Soha ne feledjük: mindere azért van szükség, hogy még jobbak, még hatékonyabbak lehessünk.

Úgy gondoltam, ennek jegyében összeszedem, hogy szerintem milyen trendek tapasztalhatók, milyen folyamatok várhatók 2021-ben a szórakoztató elektronikai piacon. Azt nem állítom, hogy az alább felsorolt dolgok vagy fejlesztések azonnal megjelennek a hazai boltok kínálatában, de az biztos, hogy előbb-utóbb életünk részéve válnak (ha már nem történt ez meg eddig).

Home Office

A tavalyi év egyik fő trendje a home office lett, és úgy tűnik ez egy ideig így is marad. Láttunk olyan bejelentéseket is, amikor technológiai óriásvállaltok arról beszéltek, a flexibilis otthoni munkát innentől kezdve végleg beépítik a munkarendjükbe. Ebből pedig az is következik, hogy az előttünk álló időszakban egyre több és jobb technológiai eszköz segíti majd a minél hatékonyabb otthoni munkavégzést. Ez jelentheti a virtuális közös munkát, a távoli meetingek szervezését, az online projekt menedzsmentet támogató szoftverek piacra kerülését, másrészt meg újabbnál-újabb technikai eszközök boltokba kerülését. A dolog emberi vonatkozása pedig az lehet, hogy továbbra sem lesz egyszerű a munka-magánélet egyensúly fenntartása – főleg, ha újra sor kerül digitális oktatás bevezetésére…

Gaming

Korábban több posztban is írtam már a videójátékok népszerűségéről, illetve a hozzájuk kapcsolódó eszközökről. (E-sport és PS vs. Xbox) A témával foglalkozó szakmai elemzők szerint egyértelmű, hogy videojátékozás (szakmai kifejezéssel a “gaming”) továbbra is a szórakoztatóelektronikai fejlesztések motorjai közé tartozik majd. A videojátékokhoz kapcsolódó trendek között is kiemelkedik a mobil alapú játékok térhódítása és a streaming szolgáltatások erősödése. Ez utóbbi egyaránt jelenti az online játéklehetőségek fejlődését, illetve a játékokhoz ill. gaming eseményekhez kapcsolódó videós tartalmak és az ezeket közvetítő platformok szerepének erősödését.

Mobilkészülékek

Nem túlzás azt állítani, hogy mobilok nélkül már elképzelni sem tudjuk az életünket. Erről internetezünk, levelezünk, játszunk, chatelünk – ja és néha telefonálunk is. A különböző mobil fizetési szolgáltatások terjedése pedig újabb lehetőségeket nyit a mobilok előtt. A szakértők azt is kiemelik, hogy a mobil kamerák további fejlődése a mobiltelefonpiac egyik mozgatója lesz az előttünk álló időszakban. Összességét tekintve tehát nem kell különlegesen képzett jövőkutatónak lenni ahhoz, hogy feltételezzük, az előttünk álló időszak egyik elektronikai sikerterméke is a mobiltelefon lesz.

Hordozható egészség

A különböző wellness-fitness kütyük néhány éve indultak világhódító útjukra. Évről évre egyre többen mérik a pulzusokat, számolják a napi lépéseiket, rögzítik és osztják meg a napi futóedzéseiket. A tavalyi év kijárási és gyülekezési korlátozásai nem kedveztek a csoportos edzéseknek, így tovább erősödött a karra erősíthető “elektronikus személyi edzők” szerepe. Úgy gondolom, az idei évben is fennmarad ez a trend, és egyre több fitness karkötő és okosóra találhat gazdára.

Hajlítható képernyő

A közelmúlt érdekes fejlesztése volt a hajlítható/összecsukható képernyőjű okostelefon. A megoldás még a kezdeti stádiumban van, egyelőre csak egy-két gyártó kínál ilyen készüléket. Ráadásul a fogyasztói ár is igencsak borsos, ami eddig nem kedvezett a tömeges elterjedésnek. Ha idén több gyártó is beszáll ebbe az izgalmas versenybe és az árakat is sikerül leszorítani, a hajlítható/összecsukható képernyő lehet a mobil és táblagép piac egyik fő vonzerőt hozó újdonsága.

Okosotthon eszközök

A lámpát fel-le kapcsoló, zenét indító elektronikus asszisztens, a mobiltelefonról akár távolról is vezényelhető fűtési rendszer, a vízvezetékek esetleges meghibásodását folyamatosan monitorozó érzékelők, okos világítási rendszerek, biztonsági kamerák olyan kényelmi funkciókat kínálnak, amelyekkel még élhetőbbé tehetjük otthonunkat. A járvány miatti lezárások okán a korábban megszokottnál jóval több időt töltünk lakásainkban, azért szintén nem kell fejlett jóstehetség annak feltételezéséhez, hogy idén az okosotthon eszközök és rendszerek is tovább erősödnek.

Elektromos közlekedés

Nem tartozik a szűkebben vett szórakoztató elektronika világába, de egy ilyen fogyasztói trendekről szóló posztban mindenképpen helye van az e-mobilitás eszközeinek. Most nem elsősorban az elektromos autókra gondolok (bár úgy vélem, ezek is egyre népszerűbbé válnak 2021-nen), hanem inkább az egyszemélyes közlekedés eszközeire: az elektromos rollerekre, kerékpárokra. Bár ezek az elektromos közlekedési eszközök még drágábbak mint hagyományos változataik, a járványhelyzet miatt népszerűségét veszítő tömegközlekedés és a vásárlást serkentő állami támogatások együttes hatására az e-rollerek és e-biciklik idén a városi közlekedésben még erősebb szerepet kaphatnak.

Én főleg ezeket a trendeket látom, tapasztalom magam körül. Biztos vagyok benne, hogy minimum még egyszer ugyanennyit össze lehetne szedni, hiszen a fogyasztói elektronika világa hihetetlenül gyorsan fejlődik, és elképesztően izgalmas. Ezért is örülök, hogy az Euronics csapatával azon dolgozhatunk, hogy az újdonságokat minél hamarabb elérhetővé tegyük a hazai fogyasztók számára.