E-bicajra fel!

A vállalati világban nem szokatlan, hogy bizonyos beruházások finanszírozása részben pályázati forrásokból történik. Időről időre megnyílnak olyan pályázatok is, amikor nem cégek, hanem magánszemélyek igényelhetnek bizonyos célzott támogatásokat. Ezek a lehetőségek általában fontos célokat szolgálnak. Ezek közé tartoznak a különféle lakás- és házfelújító pályázatok, amelyek egyértelműen arra szolgálnak, hogy javulhassanak az emberek életkörülményei. És ilyen volt korábban a támogatott hűtőcsere program, amely energiatakarékos berendezések vásárlására ösztönözte az embereket.

Az Euronics hálózatában is kaphatók e-kerékpárok

E-kerékpár pályázat

A legújabb hír, hogy a napokban végre megnyílt az a pályázat, amely elektromos kerékpárok vásárlását támogatja. Abban manapság már mindenki egyetért, hogy az elektromos közlekedés létfontosságú a városok légszennyezettségének csökkentése, a zajterhelés visszaszorítása és a városi emberek általános életkörülményeinek javítása szempontjából. Természetesen a kisebb településen élők számára is hasznos lehet, ha több elektromos jármű szeli majd az utakat, de a környezetterhelés közlekedés által okozott formája ezeken a településeken azért eleve jóval kisebb.

Mi az a pedelec?

Az elektromos kerékpárokról korábban már írtam. A néhány éve megjelent közlekedési eszköz lényege röviden annyi, hogy egy olyan bicikliről van szó, ahol egy kis elektromos motor segít a tekerésben. Illetve hogy pontosítsunk, van olyan, amelynél valóban csak segít a motor, azaz csak pedálozás közben működik az elektromos szerkezet (ezeket hívják egyébként pedelecnek). És vannak olyan változatok, amelyeknél az elektromotor pedálozás nélkül is képes hajtani a járművet. Ez utóbbit nevezik e-bike-nak is. Sokak szerint ez utóbbi változat már sok hasonlóságot mutat a kismotorokkal vagy robogókkal. A lényeg azonban itt is a környezetbarát elektromos meghajtás.  

Milliárdnyi bicikli

A hírek szerint az Innovációs és Technológia Minisztérium összesen 1 milliárd forintot szán az elektromos közlekedés ezen formájának támogatására. Ez az eszköztámogatás a munkába járás segítését is célozza, ezért a pályázathoz a munkaviszony vagy a rendszeres jövedelem igazolására is szükség van. Ha a pályázati keretösszeg, a támogatási intenzitás és az elektromos kerékpárok átlagos vételára alapján gyors fejszámolást végzünk, megállapíthatjuk, hogy minimum több ezer e-bicikli vásárlásához járul hozzá a pályázat.

Természetesen az Euronics sem akar kimaradni az elektromos mobilitás e formájának piacáról. Néhány hete hozzánk is megérkeztek az első e-kerékpárok. Nálunk az egyik vezető hazai kerékpárgyártó üzem, az esztergomi Neuzer Kerékpár Kft termékei kaphatók – egyelőre három típus: a Palermo férfi és női változatban, illetve a Hollandia Optima Basic női változata. Ezek a legmegfizethetőbb e-kerékpárok közé tartoznak. Biztos vagyok benne, hogy a mostani pályázat segítségével értékesített e-bicajok csak az első hullámot jelentik, és nemsokára egyre több e-kerékpáros jár majd a hazai utakon.

1 thought on “E-bicajra fel!”

  1. Szia Zsolt! Jó döntés, hogy belefogtatok. Nekem 3 éve van egy pedelec-em. Addig mindig az volt, hogy a feleségem mag a gyerek vártak rám minden kilométer után. Most úgy megyek fel a Füred felől Tihanyba vezető emelkedőn, hogy nem bírják a tempót velem. Üdvözlettel, Köves Gábor

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek