A rögösebb út

A cégek létrejötte és fejlődése sok tekintetben párhuzamba állítható az emberi életpályával. Vannak olyan pontok, ha úgy tetszik útelágazások, amikor személyes döntéstől függ, hogy jobbra vagy balra menjünk tovább. És egy-egy ilyen döntés akár hosszú évekre meghatározhatja a további fejlődés irányát, ütemét, sőt akár a további lehetőségeket és távlati célokat is alakíthatja, átformálhatja.   

Több generáción át

A cégek fejlődésében előbb-utóbb elérkezik egy pillanat – általában bizonyos cégméret felett -, amikor az alapítók nagy döntés elé kerülnek. Maguk viszik tovább a céget, vagy esetleg eladják, és egy ideig ügyvezetőként tevékenykednek benne, mint egy multinál, utána meg teljesen kiszállnak. A kiszállásnak persze több oka lehet, például nem megoldható a generációváltás vagy a tulajdonos egyszerűen úgy érzi, elfogyott a lendülete, és a vállalatnak szüksége van új energiákra a továbblépéshez. Mi nem ezt az utat választottuk. Egyrészt nálunk a fiatal generáció bevonása sikeresen zajlik, Bálint fiam kiváló eredményeket ér el a rábízott feladatokkal. Másrészt érezzük magunkban a képességet, hogy több generációra szóló értéket hozzunk létre, és továbbra is úgy működtessük, mint az elmúlt több mint 30 évben.

Több generációra szóló értéket hozunk létre

A rögösebb út   

Tudom, hogy ezzel a döntéssel a rögösebb utat választottuk. Talán egyszerűbb lenne a tulajdonosi felelősséget elegánsan másra ruházni. Ugyanakkor számos rossz példát láttunk, amikor a magyar cég tulajdonosa felépített valami értéket, de vagy azért, mert képtelen volt működtetni, vagy azért, mert nem akarta tovább működtetni, egyszerűen eladta vagy átadta a vállalatot. Mi ezt nem akarjuk. Hiszünk benne, hogy sikerre vihető több generáción is átívelően a működés. Bár az út rögös, de az utazást megkönnyíti, hogy tisztában vagyunk az iránnyal és világos a cél is, amely előttünk lebeg.

Itthon vagyunk

Mindenképpen azt szeretnénk, hogy egyértelmű legyen: a cégünk hazai tulajdonban lévő családi vállalat, amely itthon adózik, erős lokálpatrióta gyökerekkel rendelkezik. Persze az utóbbit sokan szajkózzák, néha teljesen érdemtelenül. Esetünkben azt hiszem, elég egyértelmű bizonyíték, hogy támogatjuk a hazai sportot, és támogatási politikánkban előkelő helyen szerepel a hazai egészségügy és oktatási rendszer támogatása is. Ezek olyan kiemelt területek, amelyek különösen fontosak számunkra, és mindenképpen prioritásként kezeljük, hogy itt segíthessünk. Persze ezeken túl is vannak különböző helyi jótékonysági akcióink és egyéb jószolgálati projektjeink, de a sport, az egészségügy és az oktatás elsőbbséget élvez. Úgy érzem, itthon vagyunk, és mindent megteszünk, hogy ez így is maradjon…generációkon át.  

1 thought on “A rögösebb út”

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek