Történelmi vezetők – akik nem félnek hibázni

A március 15-i hosszú hétvégén az ausztriai sítúránk alatt azért nem hagytam ki, hogy egy kicsit visszatekintsek a régmúltba. Szeretem a történelmet, de általában nem az elmúlt korok konkrét eseményei érdekelnek. Sokkal inkább az foglalkoztat, hogyan gondoltak az akkoriban élt történelmi vezetők, akik embereket irányítottak, fontos – akár államok vagy világrészek sorsát meghatározó – döntéseket hoztak.

Olvasgatás közben találtam egy nagyszerű gondolatot Deák Ferenctől:

Boldogságunk nem csekély mértékben önmagunktól függ, s boldogtalanságunkat többször okozzák önhibáink, mint mások gonoszsága.

Úgy gondolom, ez a mondat a mai ember, a mai vezetők számára is fontos mondanivalóval szolgál. Minden szembejövő problémánál először önmagunkba kell néznünk, ne másokban keressük a hibát. Ez nemcsak az egyes emberekre vonatkozóan, hanem akár céges szinten is igaz. Ha egy termék vagy szolgáltatás bevezetése nem a tervek szerint alakul, ne a piacot vagy a konkurenciát okoljuk, hanem vizsgáljuk meg, máskor mit tehetnénk jobban, ügyesebben. Biztosan minden szempontot alaposan megvizsgáltunk? Nem hibáztunk az előzetes kalkulációk során? Ne féljünk bevallani – akár önmagunknak is – ha hibáztunk. A tévedés beismerése fontos, hogy tovább tudjunk lépni.

Ismerek olyat, aki a hibákra megbocsáthatatlan kudarcként tekint, és szégyelli, takargatja azokat. Nem azt mondom, hogy kürtöljük tele a világot hibás döntéseink történeteivel, de tévedéseinket tarthatjuk lehetőségnek vagy akár egyfajta tartaléknak is. Megkockáztatom, felelős cégvezetőként időnként kötelességünk hibázni. Aki sohasem hibázik, az valójában nem is kockáztat, kockázat nélkül pedig nincs fejlődés. A hihetetlen tempóban száguldó, szinte napról napra változó üzleti környezetben a folytonos alkalmazkodás egyik fontos eleme, hogy merjünk hibázni, tanuljunk a hibákból és lépjünk tovább.

Betörés a nagykanizsai Euronics üzletünkbe

Mint korábbi bejegyzésemben is említettem, a hibákból történő tanulás a Vöröskő Kft életében sem ritka. Nemrég a sajtóban is megjelent, hogy betörtek a nagykanizsai Euronics üzletünkbe. A rendőrség hatékony munkájának köszönhetően – ezúton is köszönet nekik – a bűnözőket azóta kézre kerítették. Ebben a szituációban igyekszünk nem másokat vagy a körülményeket okolni, hanem végig gondoljuk: vajon minden szükséges intézkedést megtettünk a cég fizikai védelme érdekében? Biztos vagyok benne, hogy elkötelezett és szakértő kollégáink segítségével még ezen a területen is tudunk fejlődni.