Videojátékozás mint sportág?

Találtam egy érdekes cikket a minap, amely az e-sportról szólt. Több ok miatt is elgondolkodtató volt számomra. Egyrészt szakmai ártalom, hogy érdekelnek a technológiai, illetve szórakoztató elektronikai trendek, és az e-sport világa pontosan erre épül; ráadásul az egész egy igazi 21. századi jelenség. Másrészt vállalatvezetőként nagyon izgalmas látni, hogy ez a számunkra, érettebb generációk számára talán furcsának tűnő sportág milyen jól viseli korunk legnagyobb megpróbáltatását, a koronavírus járványt.

E-sport és az Euronics: Az e-sporthoz szükséges valamennyi eszköz kapható az Euronics áruházakban is.
egy igazi 21. századi jelenség

Videójáték vagy e-sport

A felületes (jellemzően idősebb – ez most mondjuk 35 év felettieket jelent) szemlélők számára az e-sport a következő: fiatalok ülnek a videójátékok előtt (ez lehet számítógép vagy valamilyen konzol), egyedül vagy csapatban játszanak, és közben jó sokan (tényleg nagyon-nagyon sokan) nézik, hogy mit csinálnak. Az e-sportban jártasabbak számára persze a kép jóval árnyaltabb, hiszen ők ismerik a legnépszerűbb játékokat, a kiemelkedő sportolókat és a legfontosabb e-sport eseményeket. A cikk szerint különösen az utóbbi években indult ugrásszerű fejlődésnek ez a sportág (vagy talán nem túlzás a tágabban vett szórakoztatóiparhoz kötődő, szinte önálló iparágat mondani) nemcsak külföldön, de immár Magyarországon is. A koronavírus-járvány által okozott bezártság gyakorlatilag ellehetetlenítette a hagyományos sporteseményeket (és a nagyszabású e-sport rendezvényeknek sem tett jót), ugyanakkor bizonyos kutatások szerint jelentősen növelte a videójátékokra fordított időt. Vagyis az e-sport kultúra talán még profitálhat is a járványhelyzet kezelésére hozott szigorú intézkedésekből.

E-sport nálunk

A videojátékozás sportággá válása természetesen nem Magyarországon kezdődött, de már nálunk is érzékelhető. Több forrásban is azt találtam, hogy a hazai e-sport közössége valamivel több mint félmilliós lehet. Ez önmagában is igen szép szám, ráadásul dinamikusan fejlődik. Már létezik a Magyar E-sport Szövetség, van nemzeti bajnokság, amelynek közvetítései közel másfél milliós megtekintést produkáltak. Egészen szép számok. És ezekhez még az is hozzátehetjük: reklámkampány hirdeti, hogy szeptember elejétől a Szerencsejáték Zrt-nél e-sportokra is lehet fogadni, ami szintén fontos eredmény. Szóval úgy tűnik, az e-sport lassan nálunk is a mainstream része lesz – legalábbis a fiatalabb generációk körében.

Történelem az orrunk előtt

Őszintén szólva ritkán van alkalmunk ilyen közelről szemlélni egy sportág, sőt ha úgy tetszik, egy teljes iparág megszületését és kifejlődését. A megszületés talán nem is jó szó erre, hiszen a különböző videójátékok már évtizedek óta az életünk részei. Sokkal inkább evolúciós fejlődésről van szó, amikor egyik fontos lépés követi a másikat, és a végeredmény valami teljesen új, szinte felismerhetetlen, a kiindulási állapothoz képest sokkal fejlettebb, összetettebb valami. Ráadásul ez a valami az idősebb generációk számára talán nehezen befogadható, ám a fiatalok számára lételem. Sajnos vagy nem sajnos de simán el tudom képzelni, hogy néhány évtized múlva a jövő Nagy Lacija vagy C. Ronaldója már nem a pályán, hanem “csak” a képernyőn lövi a gólokat a játék irányító egységével a kezében. Vagy a képernyőn is. Ki tudja, mit hoz a jövő…

Gazdasági szempontok

Persze ne menjünk el az e-sport gazdasági vonatkozásai mellet sem. Az új iparág megjelenése már javában átrendezi a korábbi erőviszonyokat. Az e-sport közvetítések fő platformja az internet, ám az utóbbi időben a hagyományos média is egyre többet foglalkozik ezzel a sportággal. Számos sportcsatorna és -magazin vette fel rendszeres témái közé az e-sportot, és a profi e-sportolók időnként szakkommentátorként is megjelennek a műsorokban.

Mindig úgy tekintettem magamra, mint a sport közelében mozgó, sportot szerető emberre, aki napi szinten főként elektronikai készülékek, ill. szórakoztató elektronikai eszközök forgalmazásával foglalkozik. Most meg előfordulhat, hogy sportszerforgalmazók is leszünk, hiszen ha jobban belegondolok, az e-sporthoz szükséges valamennyi eszköz kapható az Euronics áruházakban is. Izgalmas új világ, érdekes új kihívásokkal.

Mindebből meg az jutott eszembe, hogy ez a történet megint azt illusztrálja: a jó vezetőknek nyitottnak kell lenniük az új trendekre. Figyelniük kell, merre halad a világ, hiszen bármikor jöhetnek olyan újdonságok, amelyek alapjaiban rendezik át a korábban leosztott lapokat. Új iparágak születnek, új lehetőségek tűnnek fel a horizonton, ami azonban új versenytársak felbukkanását is eredményezheti. Nem árt folyamatosan résen lenni.

Fazekas Zsolt – az Euronics Műszaki Áruházláncot működtető Vöröskő Kft. alapító tulajdonosa, ügyvezető igazgatója.
Figyelniük kell, merre halad a világ.