Újra a zöldben

Végre itt a tavasz! Bár időnként vannak téliesebb napok, de az időjárás azért fokozatosan jobbra fordul. A nappalok egyre hosszabbak, sokszor kellemesen süt a nap, a kinti hőmérséklet egyre elfogadhatóbb. Szinte napról napra több időt lehet a szabadban tölteni. És ezt érdemes is megtenni. A szabad levegő, és újabb kutatások szerint a növények közelsége sok szempontból is nagyon jó hatással lehet az emberek lelki állapotára és ezen keresztül az egészségére.

Erdő-mező a ház mögött

Aki olyan szerencsés, hogy kertes házban lakik, annak még túráznia sem feltétlenül kell a növények jótékony hatásáért. A kertészkedés már önmagában felér egy immunerősítő terápiával. A napsütésben végzett kinti munka révén javul a szervezet D-vitamin szintje, ami a jelenlegi helyzetben különösen jótékony lehet. A szabadlevegőn zajló fizikai aktivitás rendkívül jó stresszcsökkentő és hangulatjavító hatásokkal bír. Aki kapált már virágoskertet vagy gyomlált már rózsaágyást, az azt is tudja, hogy a kertészkedés meglepően fárasztó is lehet, szóval ez a munka testmozgásnak sem utolsó. Ráadásul egy jó kis kertészkedés akár családi program is lehet, nem beszélve arról, hogy a saját kertünkben termett paradicsom biztosan finomabb (és talán egészségesebb is), mint a bolti. A szép, rendezett kert létrehozása élvezetes kikapcsolódás, és később a látványa nagyon kellemes elégedettséggel töltheti el a kitartó kertészt. Persze akkor a legkönnyebb a munka, ha jók az eszközök és a szerszámok, de ez talán kevésbé fontos. A lényeg, hogy aki teheti, álljon fel a fotelból, és irány a kert!   

positive female in apron touching potted plant in greenhouse
Photo by Gary Barnes on Pexels.com

Akinek nincs kertje

Természetesen annak sem kell lemondania a természet és a növények közelségének jótékony hatásairól, akik nem kertes házban laknak. A kirándulóhelyeken vagy akár a városi parkokban pontosan ugyanúgy élvezhető mindez. Abban szerencsés helyzetben vagyunk itt Magyarországon, hogy számtalan szebbnél-szebb kirándulóhelyre mehetnek a zöldbe vágyók, és a városok jelentős részében is vannak fás-bokros közparkok vagy egyszerűen csak zöld területek. Egy kellemesen fárasztó túra valahol vagy egy nagy séta egy közeli parkban szintén pozitív hatással lehet az idegrendszerre, a szervezet védekező képességére, a vérnyomásra és szervezetük számos egyéb fontos rendszerére.    

agriculture atmosphere biology blur
Photo by Pixabay on Pexels.com

Mindenkit arra biztatok tehát, hogy az időjárás jobbra fordulásával a lehető legtöbb időt töltse szabad levegőn, legyen ez saját kert vagy közpark, esetleg valamely kirándulóhely. Élvezzük ki a növények közelségének jótékony hatásait! 

pink petaled flowers closeup photo
Photo by Brett Sayles on Pexels.com