Technológiai trendek 2022

Az év eleje hagyományosan a piaci trendek felmérésnek időszaka. Nincs ez másként a szórakoztató elektronika világában sem. Januárban rendezik Las Vegasban a CES-t, amely a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb technológiai rendezvénye, és az ezen nem szereplő gyártók is rendszerint ilyentájt mutatják meg újdonságaikat. A kütyük szerelmesei ilyenkor izgatottan figyelik a szakmai híradásokat, hiszen általában számtalan érdekes. Izgalmas újdonságra derül fény. Ha nem az egyes termékeket figyeljük, hanem a trendeket és tendenciákat, akkor meg talán még izgalmasabb kép tárul elénk. Hová fejlődik a fogyasztói elektronika a közeljövőben? Milyen alapvető változások indulnak vagy éppen folytatódnak jól ismert eszközeink piacán? Van-a valamilyen áttörő, formabontó új technika, amely esetleg átrendezheti az amúgy is folyamatos változásban lévő világpiacot? Lássuk, mit látunk most.      

VR

Az utóbbi időszak egyik legnagyobb technológiai bejelentése volt a Facebook anyacégének névváltása (a Meta nevet vették fel), illetve ezzel összefüggésben a sci-fikben évek óta emlegetett metaverzum életre hívásának terve. A dolog lényege egyetlen mondatban összefoglalva a való élet és a virtuális világ minden korábbinál erősebb összekapcsolása, átjárhatóvá tétele. Egészen fantasztikus elképzelés, bár az utóbbi időben számos játékgyártó tett már ez irányú lépéseket. Egészen biztos, hogy mindez hatalmas lökést ad a virtuális valóság (VR) technológiák fejlesztésének: egészen biztos vagyok benne, hogy várhatunk új VR szemüvegeket és egyéb hasonló kütyüket. Azt meg el sem merem képzelni, hogy milyen lesz majd az élet a csúcsra járatott metaverzumban.  

Női ipari mérnök a gyárban egy virtuális valóság szemüveget visel és a kezében kontrollereket tart. A VR-technológiát ipari tervezésre, fejlesztésre és prototípusok CAD-szoftverben történő előállítására használja.
Milyen lesz majd az élet a csúcsra járatott metaverzumban?

Smart Home

A smart home fejlesztések valójában már hosszú évekkel ezelőtt hódító útjukra indultak, de a koronavírus itt is nagy hatást gyakorolt. Mivel a pandémia sokakat az otthonukba kényszerített (karantén, home office), a korábbinál is fontosabb lett a minél kényelmesebb, élhetőbb lakókörnyezet, amely a szó szoros értelmében lesi minden igényünket. Már nálunk is számos gyártó kínál komplett rendszereket vagy akár önállóan is beszerezhető elemeket, így a vezényszavakkal indítható eszközök, az esetleges csőtöréseket és egyéb meghibásodást is figyelő otthoni vízgazdálkodási rendszerek vagy az okos zárak és távolról vezérelhető fűtési rendszerek már egyáltalán nem számítanak fantasztikus különlegességnek. Az idei év a tendencia folytatását hozhatja: még újabb és még profibb rendszerek megjelenésére számítok, és úgy gondolom, a különböző eszközök összekapcsolódása és egymással történő kommunikációja minden korábbinál magasabb szintre léphet. 

      

Egy férfi egy smat home eszköz képernyőjére mutat.
A különböző eszközök összekapcsolódása és egymással történő kommunikációja minden korábbinál magasabb szintre léphet.

E-mobilitás

Bár sok éve szó van róla, leginkább az utóbbi néhány évben indult ugrásszerű fejlődésnek az elektromos autók, kerékpárok, rollerek piaca. Ez összefüggésben van célzott állami támogatásokkal, adókedvezményekkel, a töltőhálózat fejlődésével és számos más tényezővel. A lényeg azonban az, hogy egyre többen használnak elektromos árammal meghajtott közlekedési eszközöket. Az idei év lehet az, amikor ezek még szélesebb körben elterjednek és a talán furcsának mondható újdonságból az igazi fősodor részévé válnak. Ha igazak a sokat hangoztatott várakozások, hamarosan a korábbinál olcsóbb akkumulátor technológiák jelennek meg – ami lefelé mozdíthatja az árakat, még újabb lökést adva ezzel az e-mobilitás térhódításának. Az elektromos autózás egyik vezetőjének számító Tesla megállíthatatlannak tűnik, de közben egyre több szereplő jelentkezik be ezen a piacon teljesen új cégektől kezdve a jól ismert, nagy hagyományokkal és szakmai tapasztalatokkal rendelkező autógyártókig.   

egy elektromos autó parkol a ház előtt

Viselhető okoseszközök az egészség szolgálatában

Az egészégügyben már napjainkban is egyre nagyobb szerepet kap az internet of things (ioT), vagyis az összekapcsolt eszközök egymással történő kommunikációja. Ezzel összefüggésben jelentősen nőhet a testen viselhető okos eszközök jelentősége (okos óra, aktivitásmérő stb.), amelyek bizonyos esetekben akár létfontosságúnak számító adatokat rögzítenek testünk működéséről. Úgy gondolom, az idei évben ezen a területen is várhatók újdonságok: egyre alaposabb adatokat kinyerő, egyre pontosabb eszközökre számítok (karórába épített EKG stb.) , amelyek tényleg áttörést hozhatnak a személyre szabott, biometrikán alapuló gyógyításban, illetve a különféle egészségügyi problémák megelőzésében vagy korai felismerésében.  

Hajlítható képernyő, és hasonló újítások

A számítógépek, mobiltelefonok, televíziók és hasonló eszközök egyik legfontosabb eleme a képernyő. Ezen keresztül érkezik hozzánk az információ (írott szöveg, video, kép stb.) és ezen keresztül kommunikálunk az eszközzel és annak segítségével egymással. A fejlesztések korábban leginkább két irányba mentek: a képernyő méretének növelése (akár mobilokra, akár tévékre gondolunk, a mai készülékek képernyői a néhány évvel korábbiaknál jóval nagyobbak lehetnek) vagy a felbontás növelése, vagyis a kép minőségének javítása (ma már a televíziók esetében alapelvárás és a 8K sem ritkaság). Azután újabb irányokba indult a fejlesztés. Egyrészt a képernyő teljes elhagyása, vagyis a hang alapú internet. Ezt láthatjuk pl. az Amazon Alexa r endszerében vagy a Google Home esetében. Mivel főként a laptopok és mobiltelefonon, táblagépek esetében a képernyő nem növelhető a végtelenségig, megjelent az összehajtás igénye. Televíziók esetében nem annyira a fizikai kiterjedés növelhetőségének végessége motiválta az ilyen irányú fejlesztéseket, hanem az új képélmény elérése. A görbített képernyő egészen újszerűvé teszi a tévézést. Több gyártó is bemutatott egészen újszerű laptop és mobilképernyő megoldásokat, azt gondolom, ezek az egyelőre kísérletinek tűnő fejlesztések hamarosan a tömegpiacon is megjelenhetnek.    

Otthoni robotok

A fantasztikus regények és filmek egyik kedvelt témaköre volt a robotok világa. Néhány évtizeddel ezelőtt talán sok sci-fi rajong arra számított, hogy a 2000-es évek harmadik évtizedében már emberszerű robotok tömegei lesznek életünk szerves részei és segítik mindennapi munkánkat. Ha körülnézünk, úgy tűnik, itt még nem tartunk. De az tény, hogy egyre több automata (ha tetszik robot) segít nekünk akár a háztartásokban is. Már sem számít ritkaságnak az önállóan dolgozó robotporszívó vagy a kertben esténként vagy napközben önállóan tevékenykedő robotfűnyíró. Persze ezek még nem emberszabásúak, de közvetlen emberi irányítás nélkül képesek végezni a házimunkát. Azt gondolom azonban, hogy ez csak a kezdet. Az előttünk álló években robbanásszerű fejlődésre számítok ezen a területen is, hiszen már most számos igen ígéretes (és őszintén szólva kicsit akár ijesztőnek is mondható) újdonságot láthatunk.