Miért nehezebb csapatokat menedzselni nyáron?

Végre itt a legmelegebb évszak, amelyet a legtöbben olyan régóta várunk. Ráadásul a poszt írásának idején köszönt be az iskolai nyári szünet. Ez utóbbi nagy öröm a tanulóknak, és gyakran nem kis fejfájás a szülőknek. A vezetőknek is gyakran inkább vegyes, mint egyöntetűen pozitív érzései vannak a nyári szabadságolási időszak és az ekkor jelentkező újabb kihívások miatt.

Mitől más a nyár?

Süt a nap és meleg van… Ok, ezt tudjuk, de mi köze van ennek a cégvezetéshez? Amikor megérkezik a tartós jó idő, az emberek java része a szabadba vágyik. Esőben, szélben, hóban, fagyban nem olyan rossz opció a munkahelyen vagy az otthoni irodában tevékenykedni, ám amikor száz ágra süt a nap, mindez gyorsan megváltozik. Ilyenkor csábítóbb lehetőségnek tűnik egy hosszabb reggeli séta, nem is olyan rossz ötlet egy kis testmozgással megnyújtani az ebédszünetet, vagy éppen bicajra pattanva lecsípni kicsit a munkaidő végéből. Azután persze ott vannak a sorban kínálkozó fesztiválok és egyéb kulturális vagy sportprogramok, nem beszélve az egymást érő kerti partikról és baráti összejövetelekről. Mindezt tetézi a szülők számára a néha egy elhúzódó napszúrásos fejfájással is felérő iskolai nyári szünet, amikor 8-10 héten keresztül kell kitölteni a gyerekek életének iskolamentessé vált óráit. Ezek a változások külön-külön is nagy hatással lehetnek a munkavégzésre, összeadódva pedig garantáltan átrendezik a munkahelyek ősztől tavaszig tartó megszokott képét. Azt hiszem, nem csoda, hogy a nyári időszakban sokkal nehezebb dolga van a vezetőnek, ha a kollégákat hatékonyan motiválni szeretné.

A legnagyobb kihívások nyáron

A nyári időszak több jellegzetes kihívást hoz. Bár a lista igen terjedelmes, most csak néhány “nyári nyavalyát” szedek sorba.

Koncentrációvesztés

Nehéz úgy a munkára összpontosítani, ha közben a rádióból, televízióból ömlenek a nyaralással, utazással, kikapcsolódással kapcsolatos történetek. Ha az ismerősök, barátok a közösségi média felületeken sorra posztolják a szikrázó tengerparti fotókat, a csapzottan vigyorgó bringás képeket, vagy mondjuk gyönyörű városokban készült szelfiket. Az efféle közösségi nyomás a kikapcsolódás, a lazítás, a pihenés felé tereli a figyelmet, és könnyen lankadni kezd a munkahelyi tettvágy.

Szünidő a gyerekeknek

A nyári szünet öröm a gyereknek, de sok esetben extra teher a szülőknek. Mi legyen a gyerekkel, amíg a szülők dolgoznak? A nyári táborok sokszor csak igen borsos áron elérhetők, és a nagyszülők sem mindig bevethetők gyerekpásztori feladatokra – a megoldás bizony nem kevés kreativitást kíván a szülők részéről, főleg kisebb csemeték esetében. Nem csoda, hogy a kisiskolások szülei nyári időszakban gyakran a szokásosnál is feszültebbek a munkahelyen. 

Gyakori helyettesítések

Bár a nyári időszak a pihenés, lazítás ideje, ez a munkahelyen sokszor éppen fordítva van. Mivel június elejétől augusztus végéig általában mindenki szeretne hosszabb-rövidebb szabadságra menni, a három nyári hónap a folyamatos helyettesítések jegyében telik. Ez pedig azt is jelenti, hogy az éppen a munkahelyen tartózkodók extra feladatokat kapnak a nyakukba, ami leterheltebbé teszi őket ezáltal lassulhatnak a szokásos folyamatok, megnőhetnek a reakcióidők.   

Biztos vagyok benne, hogy számtalan egyéb kihívást lehetne még felsorolni, amely megnehezíti a vezetők munkáját nyáron, de a helyzet érzékeltetésére talán most ennyi is elég. Ennyiből is kiderülhet, hogy milyen jellegű kérdések és feladatok várnak a vezetőkre nyáron. Milyen megoldások állnak ilyenkor rendelkezésre?

Mit tegyen a vezető nyáron?

A nyáron tapasztalható extra cégvezetői kihívások listája hősszú, de talán véges. A megoldások száma azonban valószínűleg közelíti a vállalatok számát. Vagyis ahány cég, annyi megoldási lehetőség. Most nem is a konkrét tennivalókat venném sorba, hanem inkább a helyes hozzáállásról szeretnék írni néhány gondolatot.

A szokottnál is nagyobb türelem

A türelem az egyik legfontosabb vezetői tulajdonság. A türelmes ember tud megfelelően mérlegelni a döntések előtt, és tapasztalatom szerint az emberi kapcsolatok során is hasznos ez a tulajdonság. Úgy gondolom, a fentebb felsorolt kihívásokból is jól látszik, hogy a nyári időszak a türelem gyakorlásának időszaka a cégvezetők számára. Ha jól sikerül, az az év egyéb időszakaiban is gyümölcsöző hatással bír.

Felexibilisebb szabályok

Azt szokták mondani, hogy a jó stratégiai terv legfontosabb eleme a rugalmasság. Úgy gondolom, ez a nyári munkamenetben zajló cégvezetésre fokozottan is igaz lehet. Ilyenkor érdemes kicsit lazábban értelmezni az általános szabályokat, sőt bizonyos helyzetekben elképzelhetőnek tartom kifejezetten a nyári időszakra szabott szabályok bevezetését. Utóbbira konkrét példa lehet a nyári hónapokban a péntek délutáni munkaidő lerövidítése, ami a dolgozói elégedettség jelentős javulását hozhatja.

Gyermekfelügyelet

Mivel a nyár extra kihívásokat hoz a kisgyereke szülők számára, olyan cégeknél, ahol ez a helyzet fokozottan jelentkezik (vagyis a munkatársak között sokaknak van óvodás vagy iskolás korú gyereke), érdemes komolyan kezelni a kérdést. Kisebb-nagyobb cégeknél kiváló családbarát példákat láthatunk: a cég által szervezett gyermekfelügyelet vagy családi napközi, a gyerekek munkahelyre hozását lehetővé tévő szabályok, esetleg nyári táborokban való részvétel kiemelt támogatása. A lehetőségek tárháza itt is hosszú, és az efféle elköteleződésnek mindenképpen jó üzenete van a munkavállalók felé.

Euronics-Rotary Futónap

A pihenés legyen valóban pihenés

Sajnálatos feszültségforrás lehet a nyári szabadságok idején, ha a pihenni vágyó kolléga nem tud kikapcsolódni a munkahelyi mókuskerékből. (Ez a probléma persze a vezetőket is érinti – de erről majd máskor) Törekedjünk olyan általános cégkultúra kialakítására, amelyben a szabadság lehetőleg tényleg szabad, és lehet a kikapcsolódás, feltöltődés ideje. Természetesen előfordulhatnak különleges és váratlan helyzetek, amikor ezt az elvet nem lehet betartani, de mindenképpen igyekezzünk minimalizálni ezeket. Hosszabb távon mindenképpen megtérül, ha a kollégák frissen és kipihenten jönnek vissza a unkahelyre.

A fentebb felsorolt elvek követése nem mindig könnyű. Ennek ellenére úgy vélem, érdemes megfontolni őket, mert a feltöltődés egy pihentető, feszültségmentes nyári időszakban az év többi részére is kellő tartalékot képezhet a munkatársakban. És végső soron mindent azért csinálunk, hogy a vállalatunk hosszú távon is sikeres maradjon.