Mennyit tévézik a magyar?

Most jöttek ki a legújabb televíziónézettségi adatok. Ezek újra alátámasztják azt a régóta ismert tényt, hogy a magyar bizony tévés nemzet. Mi tagadás, szeretünk tévézni: vannak kedvenc csatornáink, sorozataink, hírműsoraink, esetleg műsorvezetőink. Az idősebbek talán még emlékeznek a magyar tévézés egyik – azóta már kiveszett – legkülönlegesebb szereplőire, a bemondókra. A fiatalabbak kedvéért mesélem, hogy a bemondónők (előbb kizárólag nők, később talán néhány férfi is akadt) igazából nem hírolvasók voltak, és nem is műsorvezetők. Az ő feladatuk az volt, hogy időről-időre feltűntek a képernyőn és gyakorlatilag felkonferálták a soron következő műsorokat. Néha csak a címeket mondták be, de fontosabb, népszerűbb programok esetén talán rövid tartalmi összefoglalót, kedvcsinálót is adtak.

Szóval tévés nép a magyar. Az adatok szerint az átlagos hazai néző naponta közel 5 órát ül a készülék előtt (egészen pontosan 4 óra 55 percet). Talán nem meglepő, hogy a fiatalok kicsit kevesebbet, az idősebbek meg jóval többet. Az persze az már akár meglepő is lehet, hogy még a 18 év alattiak is több mint 3 órát ülnek a készülékek előtt, az 50 felettiek tévézési ideje pedig egészen biztosan meghökkentő: 6 óra 49 perc, vagyis közel 7 óra minden egyes nap. Persze ne feledjük, hogy ezek az adatok 2020-ra, vagyis a karantén, a lezárások, kijárási korlátozások idejére vonatkoznak, amikor ki sem nagyon lehetett mozdulni a házakból, lakásokból.

Tévé-evolúció

Minderől persze eszembe jut, az a változás és fejlődés, amelyen a tévézés keresztül ment a sok-sok évtized alatt. Az első, szeretve dédelgetett, fekete-fehér családi készülékektől mára eljutottunk a mindenféle okosfunkcióval ellátott, valóságos házi médiaközpontokig. A tévénézés kezdetben nem ritkán közösségi élmény volt, hiszen csak keveseknek volt készüléke. Szomszédok, barátok jártak egymáshoz filmet vagy éppen meccset nézni. Sőt legendák szólnak a sportközvetítésekről, amikor a televízión sugárzott képsorok mellé sokan a felhangosított rádiót hallgatták, ahol a híres Szepesi György közvetítette az eseményeket a kezdő tévés kommentátoroknál sokkal lelkesítőbb módon. Szintén csak a fiatalabbak kedvéért mondom, hogy ekkoriban egyetlen, később már kettő, tévécsatorna működött, és naponta csak néhány órát sugároztak műsorokat – hétfőn pedig teljes műsorszünet volt. Csak érdekességként említem, hogy ma több mint 100 részben vagy egészében magyar nyelvű tévécsatornát lehet fogni idehaza.

Azután megjelentek az első színes tévék. Ez volt a tévézés egyik első, főleg esztétikai innovációja. A szürke különböző árnyalataiban játszó képsorokat felváltották a színes képek. Mindenki lenyűgözve ült a képernyőn villódzó színes képsorok előtt. Innentől kezdve már nem volt szükség arra, hogy Gyulai István a jégkorcsolya közvetítések alkalmával részletesen elmesélje, az egyes versenyzők milyen színű ruhákban lépnek a jégre. Azután széles körben elterjedtek a távirányítós tévék, és a fejlődés egyszerűen megállíthatatlan volt.  Megjelentek az első nagy képernyős készülékek (persze a hagyományos képcsövek miatt ezek eléggé behemót és nagyon nehéz eszközök voltak), később a lapos tévék és az okostévék különböző verziói.

Tévék mostanság

A televízió mind a mai napig az egyik legkelendőbb szórakoztatóelektronikai eszköz. Persze napjainkban a mobiltelefonok, táblagépek és laptopok is ott vannak a legnépszerűbb termékek között, de a tévé népszerűsége töretlen. Szinte követhetetlen sebességre gyorsult a készülékek innovációja, a legnagyobb gyártók egymásra licitálva lépnek elő az újdonságokkal. Sőt, ami tegnap újdonságnak számított, holnap már elavult technológia lesz. OLED, 4K vagy éppen 8K, és persze különböző okos funkciókkal, mondjuk hangvezérléssel is irányítható ellátott készülékek versenyeznek egymással. Nem túlzás azt állítani, hogy tévékészülékek igazi házi szórakoztatóközpontokká váltak. Egyre többen vannak, akik már nem is hagyományos televíziózásra használják ezeket, hanem például Netflix-et, HBO Go-t vagy más hasonló szolgáltató által kínált műsorokat néznek. Éppen ezért a tévékészülékek között szinte alapelvárássá vált, hogy képesek legyenek e szolgáltatók kínálatának integrálására, vagyis telepíthető legyen rájuk a szükséges applikáció.