Melyiket válasszam Xbox vagy PS5?

Mobil, táblagép, laptop, asztali számítógép, konzol – a lehetőségek tárháza rendkívül széles, amikor videójátékról van szó. Úgy tűnik, a valamilyen képernyőn különböző kontrollerekkel irányítható játékok egyre népszerűbbé válnak minden korosztály körében. Talál nincs is már olyan korcsoport, amelyben népszerűség szempontjából ne utasítanának maguk mögé minden egyéb játékeszközt.

Egy kis történelem

A manapság használt, filmszerűen élethű játékokat nézve szinte már hihetetlennek tűnik, honnan is indult ez az egész. Úgy emlékszem, az első tévére kapcsolható játékok valamikor a nyolcvanak évek legelején váltak elérhetővé nálunk. Csak jóval később derült ki számomra, hogy a két mozgatható vonal között pattogó ponttal ábrázolt, egyébként nagyon izgalmas “teniszmérkőzés” valójában a hetvenes évek elején Amerikában kifejlesztett, ikonikussá vált Pong című játék egy verziója volt. Nem sokkal később hódító útjukra indultak a kisebb méretű, otthoni használatra is szánt számítógépek. Az élelmesek Bécsből hozták be a ZX Spectrum és Commodore64 gépeket – persze ezeket programozásra is használták, de azért a legtöbben inkább csak játszottak vele. Az iskolások között meg tömegével terjedtek a mai mobilos játékok elődjeinek tekinthető kvarcjátékok. Szóval játszani már akkor is mindenki szeretett…

Itt tartunk most

Manapság szinte minden elképzelhető platformon lehet videójátékokkal játszani. Szerintem mindenki mobilján lapul néhány titkos kedvenc (szókirakó, pasziánsz, sudoku vagy hasonló), amivel elüti a várakozással töltött perceket. A lelkesebbek pedig számítógéppel vagy konzolokkal  (is) játszanak. A videójátékos piac néhány évtized alatt hatamlasra nőtt. Az eszközgyártók jelentős erősödése mellett hatalmas iparággá fejlődött a játékprogramok írása is. Nemrégiben röppent fel a hír, hogy a Microsoft (amely Xbox konzoljával jelentős videójáték-piaci szereplővé is vált) több mint 7 milliárd dollárért(!) vett meg egy jó ismert játékfejlesztő vállalatot. Elképesztő számok, felfoghatatlannagységrendek és egészen hihetetlen távlatok.

Melyiket válasszam Xbox vagy PS5?

PS vs Xbox

Természetesen az Euronics csapatával erre a trendre is éberen figyelünk. A játékrajongók az utóbbi időszakban szinte tűkön ülve várták a Microsoft Xbox és nagy riválisa, a Sony által jegyzett Playstation új verzióinak megjelenését. Örömmel jelentem, hogy egyaránt előrendelhető nálunk az Xbox Series X és S, valamint a PS5. Úgy gondolom, bármelyikük alkalmas lehet arra, hogy izgalmasabbá tegye a késő őszi rossz idővel fűszerezett kényszerű bezártságot. 

 A videójátékos piac néhány évtized alatt hatamlasra nőtt. Az eszközgyártók jelentős erősödése mellett hatalmas iparággá fejlődött a játékprogramok írása is. 

Xbox vagy PS5?