Jó stratégia, jó taktika

Végre jó hírek a kézilabdacsapatról! A hétvégén újra megnyertük a Magyar Kupát, ráadásul azt a MOL-Pick Szegedet győztük le, akiktől nemrég még vereséget szenvedtünk. A debreceni Főnix Csarnokban dugig telt lelátók előtt 23-21-es győzelmet arattunk. A meccs előtti izgalmakat növelte, hogy sajnos több kiváló játékosunkat is nélkülöztük a küzdelemben. Az első félidőben a szegediek kicsit jobban játszottak, de a második játékrészben szerencsére fordítani tudtunk, és végül két góllal legyőztük az örök riválist. Azt gondolom, a második félidőben egy kifejezetten jól játszó Veszprémet láthattunk a pályán. Úgy tűnik, három gyenge mérkőzés után végre elkezdtünk felállni.  A kupadöntő megmutatta, hogy ha jó az emberanyag és van elszántság, az elrontott dolgokat milyen gyorsan helyre lehet hozni. A jó stratégia és a jó taktika sokat ki tudott hozni a játékosokból.

A jó stratégia és jó taktika elemei

Ha a mérkőzés tanulságait tágabb összefüggésbe helyezzük, minden vezető számára szolgálhatunk tanulságokkal. A menedzsment tankönyvek tele vannak elvont gondolatokkal a hosszú távú célokkal kapcsolatos építkezéssel, a csapatmunka kontra egyéni teljesítmények kérdéskörével vagy a vezetői elképzelésekkel és stratégiákkal kapcsolatban. Azt gondolom, a vasárnapi mérkőzés során mindezek esszenciáját tapasztalhattuk. A csapat hosszú távú építkezése néhány kudarcélmény után kezdi meghozni az első gyümölcsöket, ami optimizmussal tölt el mindannyiunkat. Ez az optimizmus pedig új energiát ad a csapatnak…És máris beindult a felfelé mutató spirál. A veszprémi csapat Debrecenben a jó egyéni teljesítménnyel támogatott csapatmunka olyan összhangját mutatta be, ami bármely vállalat számára követendő példa lehet a siker felé vezető rögös úton. Persze mind ehhez szükség van olyan vezetői vízióra és stratégiára, amely épít a csapat erősségeire, figyelembe veszi korábbi tapasztalataikat, és pont annyit lép előre, ami nem löki ki az embereket a komfortzónájukból. Nagy örömmel láttam, hogy a játékrendszerünk – amely épített a játékosokban lévő tapasztalatokra és erőre – ez alkalommal kiválóan működött.

Szent meggyőződésem, hogy a sport általában, és a csapatjátékok különösen sokat adhatnak a cégvezetőknek. Nemcsak a fegyelmet és elszántságot, hanem a hosszú távú célok érdekében hozott pillanatnyi áldozatokat, a stratégiai gondolkodást és a taktikai elemek lehető leghatékonyabb alkalmazását is megtanulhatjuk a pályákon. Mindenkinek őszintén ajánlom, hogy első lépésben nézőként látogasson ki sporteseményekre, utána pedig maga is vegyen futócipőt vagy bármilyen más sporteszközt és lásson neki. Megéri.

Fazekas Zsolt a veszprémi kézilabda kupa teremben

Fazekas Zsolt a veszprémi kézilabda kupa teremben – a jó taktika gyümölcsei.