Uborkaszezon vagy hűtőgépszezon?

Kevesen tudják, hogy az augusztus nemcsak a tengerparti nyaralás, a csillaghullás és a Sziget Fesztivál időszaka, hanem a hűtőgépvásárlás csúcsszezonja is. Az Euronics és a GKI nemrég publikált közös kutatásában ezt az érdekes háztartásigép-szegmenst vizsgáltuk. Az eredmények szerint a tavalyi állami hűtőcsere programot leszámítva 2008 óta nem volt akkora hűtőgép vásárlási kedv Magyarországon, mint idén.

A hűtőgép helye

Sokan és sokat cikkezenek a különböző szórakoztatóelektronikai kütyük életünkben betöltött szerepéről. A háztartási gépek (a szakmai nyelven fehéráruknak nevezett termékek) azonban kevésbé trendi termékkategóriák, és a hétköznapi szerepüket messze alulmúlóan szerepelnek a különféle cikkekben, elemzésekben. A hiánypótlónak is mondható kutatásunk érdekes eredményeket hozott. Úgy tűnik, a hűtőgép a leghosszabb életciklusú háztartási gép a hazai otthonokban. Érdekes, hogy a csere oka legtöbbször nem a modernizálás, hanem a lecsökkent hűtési teljesítmény és az ezzel összefüggő meghibásodások. A termékek élettartamára jellemző adat, hogy a lecserélt hűtők jó része vagy továbbértékesítésre kerül, vagy megmarad a háztartásban másodlagos hűtőként (garázs, hétvégi ház stb.).

Régóta nem volt akkora hűtőgép vásárlási kedv Magyarországon

Euronics-GKI kutatás: Uborkaszezon vagy hűtőgépszezon?

Környezettudatos vásárlók

Egy átlagos magyar háztartásban körülbelül 10 évente cserélik ezt az eszközt. A tavalyi csereprogramot megelőzően a 2008-as válság előtt zajlott kiugró cserehullám a hazai piacon. Nagyon érdekes, hogy ezen a területen is érezhetőek az utóbbi időszak környezettudatossággal kapcsolatos trendjei. A felmérés szerint a vásárlók számára egyre fontosabbak a különböző környezettudatossági szempontok és a műszaki cikkek energiabesorolási szintjei. Úgy tűnik, a vásárlók 80% számára az ár után az energiafogyasztás a második legfontosabb termékinformáció. Hálózatunk boltjaiban az idén értékesített hűtőgépek közel 40%-a A++ és A+++ energiabesorolásba tartozott.

1 thought on “Uborkaszezon vagy hűtőgépszezon?”

  1. Az árértékarány a legfontosabb szempont! Egyben környezettudatos is lehet! Hasonló paraméterekkel rendelkező hűtőszekrény kb 50%-kal kevesebb energiát fogyaszt! Saját tapasztalat! Sajnos épp ezért NEM vehettem részt a csereprogramban! /10 éves Siemens 330 l kombi hűtőt cseréltem.Nem bántam meg…eddig.
    -Üdv

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek