Egyéni teljesítmények

A munkahelyi teljesítmény nagyban függ attól, hogy az egyes emberek mennyire képesek egyensúlyt teremteni maguk körül. A munka, egészség, szórakozás/pihenés, tanulás/fejlődés, családi élet mind olyan területek, amelyek külön-külön is nagy szerepet játszanak ebben a folyamatban. A lényeg azonban – tapasztalataim szerint – ezek finom összhangjában rejlik. Ráadásul ez az összhang, vagyis az egyes területek egymáshoz viszonyított aránya mindenki esetében más és más. Van, aki számára a legfontosabb a folyamatos tanulás, mások az egészséggel kapcsolatos dolgokat (pl. sportolás) tekintik az egyensúly alapjának. A család a legtöbbünk számára kiemelt fontosságú, de sokan igénylik néha a magányos pihenést, kikapcsolódást is. Szóval mindannyian mások vagyunk.  

A komfortzónán kívül

A jelenlegi koronavírus helyzet legnagyobb kihívása a vállalatvezetők és az alkalmazottak számára egyaránt a korábban kialakult egyensúlyrendszer megbomlása. Ezt manapság szokás úgy is nevezni: a komfortzóna elhagyása. A komfort zónának nevezik a szakemberek azt az állapotot, amikor az ember számára ismerős, átlátható az őt körülvevő környezet, amikor úgy érzi, irányítani tudja a folyamatokat, amikor kevés stressz éri. Ebben a zónában általában jó teljesítmény érhető el.

A hétköznapi életünk fenekestül felfordult. Sokan kénytelenek otthonról dolgozni. Ez persze bizonyos esetekben akár könnyebbség is lehet, bár sokak számára az igazán produktív munkához hiányzik a megszokott munkakörnyezet, a kollégákkal folytatott azonnal megbeszélések vagy akár az informális beszélgetések a kávészünetben. Ezeket digitális eszközökkel igen nehéz pótolni. A gyerekek sem járhatnak iskolába, óvodába. Ez főként a kisebb gyerekek szüleinek okoz kihívást, hiszen a nagyobbak már jobban boldogulnak egyedül is, a kicsikkel azonban folyamatosan foglalkozni kell. Bár a karantén szabályai lassan enyhülni kezdtek, sokaknak a folyamatos bezártságot, a “nem mehetek oda és akkor ahová és amikor akarok” érzést is nehéz leküzdeni. Azután ott vannak azok a munkatársak, akiknek a jelenlegi körülmények között is minden nap be kell járniuk a munkahelyre, és így kell valahogy megoldaniuk a szűkített nyitva tartással működő boltokban a mindennapi bevásárlást vagy éppen a gyerekek otthoni digitális tanulását. Nálunk az Euronicsnál a munkatársak körülbelül 80%-a ebben a cipőben jár. Embert próbáló időszak ez mindenki számára   

Az egyének teljesítménye csak akkor tartható folyamatosan magas szinten, ha biztosan állnak a lábukon az ingatag környezeteben is.
Az egyének teljesítménye csak akkor tartható folyamatosan magas szinten, ha biztosan állnak a lábukon az ingatag környezeteben is.

Időtényező

A jelenlegi helyzet másik nehézségét az időtényező adja. A koronavírus miatt megváltozott világ hónapokkal ezelőtt köszöntött ránk, és ki tudja meddig marad még velünk (vannak, akik szerint az életünk már sohasem lesz a régi…) Rövidebb ideig talán lehet hatékonyan működni a komfortzónánkon kívül – mindenki életében előfordulnak nehezebb időszakok, amikor a munkaidő a szokásosnál jóval hosszabb, esetleg egészségügyi problémák vagy éppen családi gondok nehezítik az életet. Hosszabb távon azonban csak úgy tudunk létezni, ha új egyensúlyt, ha tetszik új komfortzónát teremtünk magunknak.

Új egyensúly

Az egyének teljesítménye csak akkor tartható folyamatosan magas szinten, ha biztosan állnak a lábukon az ingatag környezeteben is. Ebben persze sok szerepük van maguknak a munkatársaknak: mennyire képesek rendszert vinni a megváltozott hétköznapokba, mennyire képesek legyőzni a rájuk törő rossz érzéseket. Ugyanakkor a vállalatok is sokat tehetnek azért, hogy a munkatársak megleljék az egyensúlyt. Vannak olyan kollégák, akik számára muszáj engedélyezni az otthoni munkavégzést, mert másként nem tudják megoldani a hétköznapokat, mások számára a munkaidő korábbinál rugalmasabb kezelése hozhat megoldást. Sokféle módszer létezhet, a lényeg azonban az, hogy senki se ragaszkodjon foggal-körömmel a régi sémákhoz. A közös cél, hogy a megváltozott körülmények között is egyensúlyba billenjen az élet, megmaradjon az egyének teljesítménye, és a lehetőségekhez képest hatékonyan működjön a vállalat.