Aki lemarad, kimarad

Nem önvezető módban történt halálos kimenetelű baleset egy Tesla személyautóval. Nagy-Britannia az első ország a világon, amely az önvezető autók miatt megváltoztatja az országban érvényes KRESZ szabályokat. Két egyszerű kishír az utóbbi időszakból. Ugyanakkor két olyan információ, amely azt a szédületes tempót illusztrálja, amellyel a hétköznapi életünket is átformálja a technikai fejlődés. A tegnap megtanult dolgok ma  már kevésnek bizonyulhatnak, holnap pedig menthetetlenül elavulttá válnak.

Ne maradjunk le!

A technikai fejlődés mindig is megosztotta az embereket. Voltak, akik dacosan ellenálltak, míg mások örömmel használták a fejlődés újabbnál újabb vívmányait. Ha azt gondoljuk, hogy az új technológiákat elvető slow life a mai kor szüleménye, gondoljunk az évszázadokkal ezelőtti géprombolókra, akik az akkori modern technológiáktól való félelmükben igyekeztek a föld színéről is eltüntetni a gépeket. Ha jobban belegondolunk – bár az egykori géprombolók a napi kenyerüket féltették az új technológiáktól – a régi mozgalom végső soron pont azt tette, mint a mostani techológiaellenesek. Egyszerűen nem akarta elfogadni a fejlődést. Hosszabb távon persze általában az újítóknak lett igaza, és aki lemaradt, az bizony végül menthetetlenül kimaradt.

A fejlődés megállíthatatlan

Az új technológiák megjelenése talán sohasem volt olyan villámgyors, mint az utóbbi évtizedekben. Egyik ismerősöm mesélte nemrég, hogy a nyolcvan fölötti nagymamája gyerekkorában még mezítláb járt a falusi iskola több évfolyamot közösen tanító osztályába, ma meg távirányítóval váltogatja a csatornákat az okostévéjén és mobiltelefonon beszélget az unokáival. Ez egészen szédítő, sőt felfoghatatlan ez a tempó, és még csak belegondolni is nehéz, hogy hol tart majd a világ akkor, amikor évtizedek múlva mi leszünk az említett nagymamához hasonló életkorban.

Hogy hol tart majd a világ akkor, amikor évtizedek múlva mi leszünk az említett nagymamához hasonló életkorban?

Munkahelyek és otthonok

A technológiai fejlődés alapjaiban változtatja meg az életünk minden elemét. A munkahelyek jelentős részén már most alapkövetelmény újabbnál újabb technikai eszközök használata. És itt nemcsak a telekommunikáció területén dolgozókra gondolok. Ha mondjuk megnézünk egy modern, fedélzeti számítógéppel is ellátott mezőgazdasági erőgépet, azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy már a parasztgazdaság sem olyan, mint régen. Vagy vegyük az emailen küldött xls táblázatban árajánlatot adó vízvezetékszerelőt, vagy a különböző hordozható IT eszközökkel dolgozó raktárost. A sort még hosszan lehetne folytatni, hiszen a technikai fejlődés a legtöbb munkakörnyezet elemi részévé vált. De ugyanez igaz a magánéletre is. Napjainkban a háztartások jelentős része több modern technológiai eszközzel rendelkezik, mint néhány évtizede az akkoriban modernnek számító nagyvállalatok. Az internetre kapcsolt okostévé, laptop, okostelefon, táblagép – mindez szinte már alapfelszereltségnek számít, és a hanggal irányítható okosotthon rendszer sem sorolható már fantasztikus filmbe illő újdonságnak. Aki nem tudja használni ezeket, az bizony idővel teljesen ellehetetlenül.

Önvezető traktor munka közben a teaültetvényeken

Új kihívások

Persze az új technológiák új kihívásokat is jelentenek. Mozgásszegény életmód, elhízás, videójáték-függőség és még számtalan hasonló dolog írható részben az új technológiák számlájára. De ne legyünk igazságtalanok. Ezekért nem kizárólag maguk a technológiai eszközök a felelősek, hanem az emberek is, aki rosszul használják azokat. Tudatos használat mellett az új eszközök és technológiák sok szempontból könnyebbé varázsolhatják a munkánkat és az  életünket. De a tudatosságot itt nem árt eléggé hangsúlyozni. A problémákat nem fogják megoldani helyettünk, csak egyszerűbbé teszik számunkra a megoldást. Meg néha új problémákat is kreálnak. Nem véletlenül kellenek új KRESZ szabályok az önvezető autók miatt.