A védőoltás fontossága

Amikor ezek a sorok születnek, már több mint 3,2 millió magyar kapta meg legalább az első koronavírus elleni védőoltást, ami nagyon fontos eredmény. Úgy tűnik, egyre erősödik az oltások iránti bizalom, hiszen napról-napra gyarapodik a regisztráltak száma is. Én is megkaptam már a magam adagját, és mindenkit arra biztatok: oltassa be magát. 

Alternatív kezdet: “Nem akarok újabb védőoltást, hagyjanak békén”. “Miattam ugyan senki ne oltassa be magát, ne akarják rám tolni a felelősséget, én megbízom a saját immunrendszeremben” – ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket is hallhatunk, olvashatunk a megrögzött vírustagadók és oltásellenesek megnyilvánulásai között. Úgy vélem, nincs igazuk. El is mondom miért.

Az első vakcina

A védőoltások története több száz évvel ezelőtt kezdődött, azóta segítik a súlyos fertőző betegségek elleni küzdelmet. Talán kevesen ismerik azt a történetet, hogy az első, modern értelemben vett vakcinázás egy angol orvos nevéhez, és a feketehimlő nevű veszélyes betegséghez kötődik. Az orvos a tehénhimlő kórokozóját juttatta egy egészséges fiú szervezetébe, aki így védett lett a halálosabb kimenetelű feketehimlővel szemben. Innen ered a védőoltás latin neve is (vakcina), hiszen a tehén latinul vacca. A tudományos módszerek és technikák persze az idők folyamán sokat fejlődtek, a kötelező és ajánlott védőoltások rendszere a legtöbb országban általánossá vált. Ennek meg is lett a pozitív eredménye: számos, milliók életét követelő betegséget sikerült végleg visszaszorítani, vagy a világjárványok helyett legalább helyi szinten kezelhető keretek között tartani.

Kötelező Covid oltás?

Úgy gondolom, hasznos dolog valóban odafigyelve hallgatni, olvasni a híradásokat, és nem érdemes felülni egy-egy hangzatos hírnek vagy “kattintós” című online cikknek. Egyre több kutatási eredmény és kisebb-nagyobb vizsgálat támasztja alá, hogy a koronavírus elenni vakcinák hatásosak és a lehetséges mellékhatások kockázata messze eltörpül a valódi megbetegedés negatív hatásai mellett (amelyek akár hetekig-hónapokig is eltarthatnak, rosszabb esetben akár maradandó elváltozásokat is okozhatnak). Ugyanakkor természetesen mindenki maga dönt arról, hogy beoltatja-e magát vagy sem. Úgy gondolom, a koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele semmilyen korosztályban sem időszerű kérdés.

Az én védőoltásom

A mostani vírushelyzetben a legtöbben igyekszünk csökkenteni személyes érintkezésinket idegenekkel, és fenntartani a társadalmi távolságot. Ennek ellenére a legtöbb ember a mindennapok során sok mindenkivel érintkezik hosszabb-rövidebb ideig, hiszen az élet azért nem áll meg: dolgoznunk kell, vagy kénytelenek vagyunk vásárolni, esteleg valamilyen halaszthatatlan okból utazni. Például az Euronics üzletlánc munkatársainak körülbelül 80%-a – természetesen a vonatkozó szabályok teljes betartásával – napi kapcsolatban van a vásárlókkal, ügyfelekkel. Csak akkor lesz lehetőségünk újra a régi módon élni az életünket, ha a társadalom kellő védettséget szerez a vírussal szemben, kialakul a sokat emlegetett nyájimmunitás. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a lakosság 60-80 százaléka átesik a betegségen vagy a vakcinák segítségével szerez védettséget – az utóbbi azért jóval biztonságosabb megoldásnak tűnik. Remélem, hamarosan elérhető a teljes nyitáshoz szükséges átoltottsági szint, és az életünk újra olyan lehet, mint régen.