A szeretet és a vásárlás ünnepe

Karácsony környékén sok helyen találkozhatunk azzal a megállapítással, hogy a karácsony lényege a szeretet, a család, az egymás felé fordulás. Ezzel én is teljesen egyetértek. Ugyanakkor nem tagadom, hogy az egyik legnagyobb hazai elektronikai kiskereskedelmi lánc vezetőjeként a karácsonyi időszakban tapasztalható vásárlási láz is érdekel. Ezt a témakört vizsgáltuk az Euronics legújabb fogyasztói kutatásában, amelyet néhány héttel ezelőtt készítettünk.

Euronics fogyasztói kutatásának eredményei

Az eredményekből úgy tűnik, hogy a tárgyi ajándékok még mindig vezetik a népszerűségi listát. A 30 éves kor feletti generáció kétharmada a kézzel fogható ajándékokat kedveli jobban, és a 30 év alattiak körülbelül fele is ezeket részesíti előnyben. A tárgyi ajándékok közt továbbra is népszerűek a nagyobb háztartási eszközök, a magyarok közel fele úgy véli, hogy a karácsony kifejezetten jó alkalom a nagyobb háztartási gépek (pl.: hűtőszekrény, mosógép, televízió) beszerzésére. Választáskor a magyarok 30%-ának leginkább a márkanév és a design számít, ugyanakkor 78% kifejezetten törekszik az akciók kihasználására.

Nyitott szemmel járunk és akciókra várunk

A válaszadók majdnem fele saját bevallása szerint folyamatosan nyitva tartja a szemét, és akár már nyáron is beszerez néhány ajándékot. További 40% a Black Friday és az adventi akciók alatt vásárol, csupán 2% az, aki az utolsó napra hagy mindent.

Omnichannel egyre erősebb

Mivel az Euronics-nál az omnichannel értékesítésben hiszünk, fontos fogyasztói visszajelzés volt számunkra, hogy a boltokkal egyelőre továbbra sem lehet felvenni a versenyt, ugyanakkor évről évre nő azoknak a száma, akik online vásárolják meg a karácsonyi ajándékokat. 2018-ban ez az arány a teljes lakosság körében 30%, a fiatalok között pedig némileg magasabb: 35%.

A karácsony az egymás felé fordulás ünnepe

A bejegyzés kiinduló gondolatához visszatérve: a karácsony az egymás felé fordulás ünnepe, még akkor is, ha sokan a szeretetüket tárgyi ajándékokkal igyekeznek kifejezni. Békés, boldog karácsonyt és sikeres újévet kívánok mindannyiunknak. Jövőre újra találkozunk.

A karácsony az egymás felé fordulás ünnepe